Welkom bij Karin Westerink, Coaching en Training

Karin Westerink Coaching en Training

Waarom vechten bij verlies belangrijk is

Jaren geleden sprak ik met iemand over mijn gevoel dat mijn vele vechten tegen slechtziend worden, een vechten dat nutteloos en zonde van de energie lijkt, een functie heeft. Ik wist toen eigenlijk niet precies hoe en wat, maar ik wist wel dat het zo was. Nu, na een aantal jaren van vechten, denk ik uiteindelijk te begrijpen wat de functie van vechten is.

Als je leven op zijn kop wordt gezet door een ingrijpend verlies, is het allereerst logisch, menselijk, dat je verzet voelt. Je wilt niet dat het zo is. Je verzet je tegen een werkelijkheid die je (nog) niet kunt bevatten. Dit eerste verzet geeft je tijd om het gebeurde, de feiten, langzaam te laten doordringen. Je systeem kan een ingrijpend verlies niet in een keer hanteren. Dus het eerste verzet is nodig ter bescherming van je innerlijk systeem.
Daarna komen andere vechtstrategieën. Woede, wanhoop, ontkenning, ongeloof, etc. Dit vechten heeft deels dezelfde functie als de eerste. Langzaam de pijnlijke werkelijkheid laten doordringen. De momenten dat je kleine stukjes verzet opgeeft, omdat een besef van de werkelijkheid tot het bewustzijn kan doordringen: is er ruimte en het vermogen ermee om te gaan ontstaan.

Een andere functie van het vechten is kracht. Wilskracht, egokracht, veerkracht. Als een mens niet vecht, ergens tegen is ook ergens voor vechten, dan, zou je kunnen zeggen, is de fut eruit. Zonder lust om te leven, word je passief, zit je bij de pakken neer. Geef je het op, is het vuur eruit. Vechten maakt dat je brandstof toevoegt aan je leven. Het is energie die vrijkomt, zoals er warmte ontstaat als je je handen tegen elkaar wrijft. En energie heb je nodig om het leven aan te passen aan de nieuwe situatie. Het vechten tegen je lot heeft dus een belangrijke functie. Je hebt het nodig je leven opnieuw op te bouwen, waarin je weer levenslust, zin in je leven hebt.
Het herdefiniëren, bewerken van je oude leven naar een nieuw bestaan waarin de beperking onderdeel is geworden, waarin je weer kunt functioneren en vreugde kunt ervaren, kost heel veel tijd, energie en kracht. Die kracht genereer je op de momenten dat je vecht. En het geldt niet alleen voor het aanpassen van je leven als je een beperking krijgt. Iedereen die een forse tegenslag of crisis meemaakt, heeft het nodig kracht op te wekken om ermee om te kunnen gaan. Hoe lang of hevig dat vechten is, verschilt per persoon. Vechten is dus nodig om die krachtcentrale van energie te voorzien. Wees een strijder in je leven, het is voor een goede zaak, voor jouw eigen zaak!

 

< Terug naar mijn blogoverzicht