Welkom bij Karin Westerink, Coaching en Training

Karin Westerink Coaching en Training

Ja en nee

De halfvolle glas-houding is een levenshouding waarin je positief denkt en kijkt naar wat er nog wel is. Dat je je richt op dankbaarheid, op mogelijkheden. Dat je accepteert en omarmt wat er is. Ook als het gaat om een chronische ziekte of handicap. Dit is op zich een prima levenshouding. En ook heel prettig voor jezelf en je omgeving als je in staat bent zo te leven. Maar voor mijn gevoel laat deze beschrijving iets weg. Namelijk het proces naar deze levenshouding toe. Voor sommigen is die weg relatief kort en begaanbaar. Dat zijn vaak de geboren optimisten. Voor anderen is het een lange en hobbelige weg. 

Als je gehandicapt of chronisch ziek raakt, moet zowel de optimist als de pessimist een weg afleggen naar het vermogen de zonnige kant weer te gaan zien. Voordat je dat zogenaamde omarmen kunt, is er een hoop werk te doen. Voordat je kunt zeggen dat je accepteert, aanvaardt of wat je woorden daarvoor ook zijn, is het nodig te zien naar wat dat dan is wat je moet omarmen. Is het nodig te ervaren wat het met je doet, welke betekenis het voor je heeft. Voordat je ja kunt zeggen moet je de nee kennen. Doe je dat niet, dan zal de nee voortdurend aan je deur blijven kloppen. Tot je opendoet en het gesprek aangaat. En zodra je dat gesprek aangaat, kom je zaken tegen die met de nee zijn binnengekomen. Hele gezelschappen van oude wonden, weggestopte frustraties, lastige emoties en vastzittende patronen. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Dus liever de deur weer dicht voor die meute.

Mooi beeld hoor, dat halfvolle glas. Maar bij lange na niet een goede omschrijving van de complexe werkelijkheid van leren leven met handicap of ziekte. Dat is veelal hard werken. Waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken. Wie zijn nee wil leren kennen om ja te kunnen gaan zeggen, kan bij mij terecht voor ervaringsdeskundige coaching. Jouw nee en ja zijn bij mij in goede handen. Kijk voor meer informatie op mijn website www.karinwesterink.nl.

En ben je bang dat je vast komt te zitten in je nee? Dat er te veel nee is en geen ja? Begrijpelijk. Om je gerust te stellen kan ik je verzekeren dat op het diepste niveau er altijd een ja te vinden is. Je kunt je eigen zonnige kant weer gaan zien en het glas vullen tot je eigen rand.. 

 

© Karin Westerink

 

< Terug naar mijn blogoverzicht