Onderstaand de tekst van de inleiding:
Wat weten we over rouw en verlies? Is dat wat we denken te weten toereikend voor het bijstaan van mensen die te maken hebben met verlies? Deze vragen liggen aan de basis van dit boekje. Verlies verwerken aan de ene kant, en iemand daarin bijstaan aan de andere kant is een zeer persoonlijk proces. Wat ons verbindt is mens zijn. De ene mens in kwetsbaar verlies, de ander onthand omdat het verlies niet op te lossen is.
Kennis hebben over het proces en ervaring met de worsteling aan beide kanten, kan de zorgverlener helpen in het contact met haar of zijn cliënt. In het contact van mens tot mens hoeft niets te worden opgelost, het is genoeg de ander te zien en erkennen in de worsteling.
Een groep medewerkers van Bartimeus, werkend onder de naam kennisgroep verliesverwerking heeft als taak de kennis over rouw en verlies actueel te houden en collega's deze kennis op vele manieren aan te bieden.
Een van deze manieren was de afgelopen jaren het plaatsen van persoonlijke blogs op het intranet. Deze blogs werden geschreven door twee leden van de kennisgroep. De blogs zijn ontstaan vanuit de visie dat kennis over verliesverwerking verder moet gaan dan alleen theoretische kennis. Ervaringskennis verdiept de theorie, en bevordert het inzicht, begrip en bewustzijn bij zorgverleners.
De blogs werden goed gelezen en gewaardeerd. In deze uitgave zijn deze blogs gebundeld, zodat ze ook voor externe zorgverleners beschikbaar zijn. En zo ontstond Verlies binnenstebuiten. Om het van het persoonlijke naar het universele te tillen, en het met verdiepende kennis te ondersteunen, zijn de blogs gegroepeerd in een aantal hoofdstukken met beknopte theorie over rouw en verlies. Tevens zijn er tips voor de zorgprofessional aan toegevoegd.
Hoewel de blogs geschreven zijn voor zorgverleners, lenen sommige teksten zich goed voor het delen met cliënten. Alle blogs gaan over verlies, waarbij een onderwerp of thema soms van meerdere kanten belicht wordt. Omdat dit boekje een bundeling van op zichzelf staande blogs is, komen thema's soms herhaaldelijk terug.
Alle blogs hebben daarentegen hun eigen unieke kenmerk, hun eigen verhaal, waardoor ze stuk voor stuk de moeite van het lezen waard zijn.
Over de schrijvers
Karin Westerink (1963) kreeg op 29 jarige leeftijd te horen dat zij de progressieve oogaandoening retitnitis pigmentosa heeft. Na een loopbaan als communicatieadviseur en trainer bij een gemeente startte zij een eigen praktijk als trainer en coach persoonlijke ontwikkeling, met als specialisatie verliesverwerking. Sinds 2012 werkt zij op freelance-basis voor Bartimeus.
Anke de Jong-Koelé (1964) is 22 jaar werkzaam geweest als Bibliothecaris bij Bartiméus. Sinds 2009 heeft zij daarnaast een praktijk voor verliesverwerking Virtus Praktijk waarbij verlies aan de dood en verlies van gezondheid centrale thema's zijn. Vanaf 1 januari 2016 is zij tevens werkzaam bij iQ Coaches als ambulant coach voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel, autisme en ADHD.
Verlies en het proces van verliesverwerking heeft vaak veel impact op het leven van iemand. In dit boekje staat verlies van zicht en alle verliezen die daaruit voort kunnen komen centraal. Echter de theorie over verlies en rouw betreft alle soorten verlies, of het nu aan de dood is of gaat over verlies van een relatie, van een been of arm, verlies van gezondheid of van vertrouwen in mensen, van geloof, van werk en inkomen,.
De blogs weerspiegelen manieren van kijken naar en omgaan met verlies van zicht en de verwerking ervan. De ervaring van Karin die zelf een progressieve oogaandoening heeft, beschrijft van binnen uit hoe het is je dagelijks te verhouden tot verlies van zicht en alle gevolgen die dat heeft. Een persoonlijke zoektocht naar manieren om je te verhouden tot een werkelijkheid die soms pijnlijk, frustrerend en moeilijk te accepteren is.
De blogs van Anke belichten een professionele kijk op rouw en verlies. Naast inkijkjes in aspecten van verlies en rouw, belicht Anke tevens enkele praktijkvoorbeelden waarin duidelijk wordt welke impact verlies van zicht heeft op zowel degene die het treft als diens omgeving.
|