Karin Westerink Coaching en Training

Over mij

Het leven zit vol verhalen. Sinds ik kon lezen ben ik geboeid door verhalen over mensen. Hoe leven ze, wat maken ze mee en hoe lossen ze problemen op? Naarmate ik ouder werd, begon het innerlijke verhaal van mensen me steeds meer te boeien. Wat speelt zich af in ieder mens, hoe werkt dat, hoe komt het dat de een worstelt en de ander licht door het leven lijkt te gaan? Mijn leergierigheid heeft altijd met mensen te maken gehad. En natuurlijk ook met mezelf, met wat de zin van mijn leven is. Mijn innerlijk leven, mijn verhalen, bieden mij meer en meer inspiratie.

 

Slechtziend

Toen ik 29 jaar was kreeg ik te horen dat ik langzaam slechtziend en misschien blind zou worden als gevolg van netvliesdegeneratie. Jaren van ontkennen, overcompenseren, overspannen raken, aanpassen, vechten en verliezen volgden. Het werk dat ik deed, communicatieadviseur bij een gemeente, ging steeds moeizamer, maar was ook steeds minder vervullend. Uiteindelijk heb ik mijn leven en loopbaan een nieuwe wending gegeven. Ik ben nu freelance coach en trainer. Ik leer door mijn visuele beperking me te beperken tot wat voor mij essentieel is.

Ik ben in mijn element als ik anderen kan helpen hun eigen unieke kracht en hun veerkracht door beperking of belemmering heen te vinden. Dat kan gaan over wat je te bieden hebt, maar het kan ook gaan over leren je te verhouden tot je levenslot of de crisissen die op je weg voorbij komen. Ik begeleid vanuit nieuwsgierigheid naar wat de crisis, het lot, de beperking of het vastlopen van degene die ik begeleid te betekenen heeft. Het verhaal van iemands leven, dat boeit me nog steeds. Dat is voor mij de ingang naar de nieuwe wending die iemand wil en soms moet geven aan zijn leven.

 

Mijn loopbaan

Vanaf 1988 tot 2009 ben ik communicatieadviseur geweest. Ik ben begonnen bij een PR-adviesbureau en ben daarna overgestapt naar een gemeente. Daar heb ik een aantal jaar leiding gegeven aan de afdeling Communicatie en ben ik verder (senior-)communicatieadviseur geweest. Ook heb ik er intern trainingen communicatie en persoonlijke ontwikkeling gegeven.
In 2009 heb ik afscheid genomen van mijn werk bij de gemeente en werk ik freelance als coach en trainer. In 2011 werd ik lid van de kennisgroep verliesverwerking bij Bartimeus, instituut voor blinden en slechtzienden. In die rol ontwikkel ik informatie en workshops over verliesverwerking. Verlies van gezichtsvermogen, maar ook andere soorten verliezen.

 

Opleiding

Ik heb Nederlandse taal en letterkunde gestudeerd van 1981 tot 1988. Van 2004 tot 2010 heb ik bij het Instituut voor Toegepaste Integrale Psychologie (ITIP) diverse opleidingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en begeleiding van mensen gevolgd. Maar vooral heeft het me een levenshouding gegeven, die nu de basis is voor mijn eigen leven en werk. Deze houding gaat uit van de kracht en innerlijke wijsheid van ieder mens, een bron voor levensvreugde en medemenselijkheid.
Verder ben ik gecertificeerd trainer (in-companu-opleiding, 2002), gecertificeerd intervisor (bureau Schippers, 2007) en bevoegd trainer van de Vrijbaan Empowerment Methodiek (REA-College, 2007). Deze methodiek is erop gericht iemand met een beperking in staat te stellen tot het voeren van regie over het eigen leven en eventueel over het eigen (re-)integratieproces.

Mijn belangrijkste opleiding volg ik nog steeds: het leven is mijn leraar, ik ben volgeling, discipel van het Leven.


> Overzicht ontwikkelde en gegeven trainingen

 


karin westerink

Karin Westerink en Claire (geleidehond)

Alleen met je hart kun je zien, het essentiële is onzichtbaar voor de ogen.

 

(Uit: Le petit prince. Antoine de Saint-Exupery)